Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον αείμνηστο δάσκαλο του χωριού μας Φώτιο Κακκάβα


Ο Αγραμπελιώτης πρωθιερέας Βασίλειος Πόπης σε συνεργασία με το σύλλογο Αγραμπελιωτών διοργάνωσαν εκδήλωση τιμής και μνήμης για το εξαίρετο δάσκαλο Φώτιο Κακκάβα που πέρασε από το χωριό μας τα έτη  1959-1963 και είχε αφήσει  της καλύτερες αναμνήσεις σε όλους τους μαθητές και σε όλους τους Αγραμπελιώτες. Ήταν παράδειγμα δασκάλου, ήταν  πατέρας για όλα τα παιδιά και πραγματικός παιδαγωγός. Στη συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών παρευρέθη η σύζυγος του δασκάλου Καλλιόπη Κακκάβα η οποία παρέλαβε τιμητική πλακέτα προς τιμή του αείμνηστου δασκάλου....

 Αμέσως μετά την απονομή την οποία έκανε ο Γραμματέας του συλλόγου Δημήτριος Καμπέρης, η Καλλιόπη Κακκάβα είπε τα παρακάτω συγκινητικά λόγια:  

Σεβασμιότατε κ. Παΐσιε
Πανοσιολογιότατε πατέρα  Χρυσόστομε του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Πειραιά
Αιδεσιμότατε πατέρα Βασίλειε του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά θεωρώ ότι είστε εδώ μαζί μας
κ. Πρόεδρε του Συλλόγου Αγραμπελιωτών  Ξηρομέρου
Αγαπητοί Αγραμπελιώτες
Έχω μεγάλη χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι ανάμεσα σας στον τόπο
που ξεκίνησε το λειτούργημα του δασκάλου ο σύζυγος μου Φώτιος Κακκάβας.
Τ΄ Αγράμπελα δεν μου ήταν άγνωστα, τα είχα και εγώ γνωρίσει μέσα από τις διηγήσεις του, που ήταν διηγήσεις και μνήμες γεμάτες από αγάπη ζεστασιά φιλοξενία εκ μέρους των κατοίκων του χωριού.
Ο δάσκαλος τότε που διοριζόντων σε ορεινές και απόμακρες περιοχές ,ζούσε στο χωριό όλη τη σχολική περίοδο επειδή οι συνθήκες μετακίνησης ήταν αρκετά δύσκολες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επηρεάζει με την καθημερινή στάση ζωής του τους μαθητές του αλλά και τους μεγάλους, να δίνει αλλά και να παίρνει να διδάσκει αλλά και να διδάσκεται, γινόταν δηλαδή μέλος της μικρής κοινωνίας στην οποία ζούσε και δενόταν μαζί της, όπως πολύ παραστατικά περιγράφει ο τότε μαθητής και σήμερα Ιερέας Βασίλειος Πόπης, στο αφιέρωμα για το δάσκαλο του Φώτιο Κακκάβα, στο φύλλο της τοπικής Εφημερίδας Αγραμπελιώτικα Νέα το καλοκαίρι του 2010 και στον οποίο οφείλεται η πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης.
Σας συγχαίρω πατέρα Βασίλειε γι αυτή σας την ευαισθησία.
Συγχαίρω επίσης και όσους συνέβαλαν στη λιτή και ζεστή αυτή εκδήλωση
Με εκτίμηση
Καλλιόπη Κακκάβα
Στη συνέχεια, η Καλλιόπη Κακκάβα ξεναγήθηκε στο Λαογραφικο  Μουσείο, του Αγραμπέλου













Δεν υπάρχουν σχόλια: