Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Εγκρίθηκε η Μελέτη του έργου: «Σύνδεση Ιόνιας Οδού με Αστακό: Τμήμα Γέφυρας Γουριάς-Πλατυγιάλι»

Ομόφωνα το νομαρχιακό συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας ενέκρινε χθες (Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010) την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Σύνδεση Ιόνιας Οδού με Αστακό: Τμήμα Γέφυρας Γουριάς-Πλατυγιάλι».
Πρόκειται για τον δρόμο μήκους 13,2 χιλιομέτρων, που αποτελεί τμήμα του οδικού άξονα που θα συνδέσει την Ιόνια οδό με το λιμάνι του Πλατυγιαλίου και τον Αστακό.
Θα περιλαμβάνει 5 γέφυρες, ενώ το εύρος του καταστρώματος του δρόμου θα είναι δεκατέσσερα (14) μέτρα με ωφέλιμο οδόστρωμα έντεκα (11) μέτρα.
Στο τμήμα αυτό προβλέπεται η δημιουργία τριών κόμβων για Παλαιομάνινα, για Άγιο Δημήτριο και για Πενταλόφο-Λεσίνι, και δυο ακόμη που θα κατασκευαστούν στην συνέχεια στο ύψους του Πλατυγιαλίου αλλά και της Γέφυρας με την Γουριά.
Μια σημαντική παράμετρος είναι και η κατασκευή νέων παρακαμπτήριων μήκους τεσσάρων (4) χιλιόμετρων πέραν της διατήρησης της λειτουργίας μεγάλου τμήματος του σημερινού επαρχιακού δικτύου.
Στην τοποθέτησή του ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος επεσήμανε τα εξής:
«Η σύνδεση του Δυτικού άξονα με το Πλατυγιάλι, τον Αστακό, τις Δυτικές ακτές του νομού, ένα έργο που οραματίστηκαν γενιές, παίρνει σάρκα και οστά.
Ένα έργο που μόνο θετικά προσφέρει στην περιοχή και το οποίο δεν ήρθε εύκολα.
Δώσαμε μάχη στο ΥΠΕΧΩΔΕ να αλλάξει η αρχική μελέτη του συγκεκριμένου δρόμου (Γουριά-Πλατιγυάλι) η οποία προέβλεπε την αναβάθμιση του υπάρχοντος δρόμου πάνω στην ίδια χάραξη η οποία ήταν εννέα χιλιόμετρα περισσότερα από τη νέα.
Αν δεν απαιτούσαμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ την αλλαγή της μελέτης και τον προγραμματισμό των έργων, όχι μόνο δεν θα είχαμε όφελος αλλά μεγάλη σπατάλη πόρων.
Έχουμε εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ ένα αρχικό ποσό της τάξεως των 40.000.000 € και αμέσως μετά την παραλαβή της οριστικής μελέτης το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί.
Η ολοκλήρωση της σύνδεσης του Δυτικού Άξονα με τις Δυτικές ακτές του νομού και σε συνδυασμό με τη βελτίωση της Παραϊόνιας οδού (από Αστακό έως Βόνιτσα), ένα έργο του οποίου την μελέτη προτείναμε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 800.000 €, θα αλλάξει εντελώς την περιοχή, η οποία θα αποκτήσει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: